Kolacja to najważniejszy posiłek dnia, jeśli pracujesz w biurze lub wykonujesz jakąkolwiek inną pracę, to musisz zrobić sobie przerwę raz w ciągu dnia i cieszyć się pysznym jedzeniem.

Wszyscy uwielbiamy jeść jedzenie, ale nie każdy jest dobry w gotowaniu. Niektórzy ludzie będą spędzać godziny, aby ugotować jedno danie, a dla innych nie jest to problem. Tak więc dla tych, którzy nie są bardzo dobrzy w gotowaniu istnieją pewne łatwe i szybkie przepisy, aby zrobić obiad.

Oto kilka łatwych i szybkich dań, które można przygotować w domu na obiad:

Zupa z soczewicy

Przygotuj zupę dodając soczewicę do wrzącej wody i pozwól jej się ugotować. Po ugotowaniu soczewicy dodaj czosnek, imbir, zielone chili i kilka liści curry. Składniki powinny być dodawane w tej samej kolejności, czyli czosnek, imbir, zielone chili i liście curry.

Aby było smaczniejsze można dodać cebulę, pomidora, liście kolendry, proszek garam masala, sól i pieprz. Gotuj go przez 15 minut i podawaj z chlebem lub ryżem.

Gulasz warzywny

Jest to prosty przepis, ale smak gulaszu jest niesamowity. Ugotuj warzywa takie jak ziemniak, marchew, groszek, kalafior itp. Dodaj sól, kurkumę, czerwone chili w proszku i kilka ziół. Gotuj go, aż warzywa będą ugotowane, a następnie dodaj trochę wody, aby uczynić go kremowym.

Dodaj przyprawy takie jak liście curry, liście kolendry, garam masala w proszku, pieprz i sól. Gotuj przez 5 do 10 minut i podawaj z chapati.

Curry z tofu i ziemniaków

Wymieszaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tofu, marchew, kalafior, cebulę i pomidory. Zrób z tego pastę i dodaj trochę soli, pieprzu, kminu w proszku, liści kolendry i czerwonego chili w proszku. Gotuj przez 15 do 20 minut i podawaj z chlebem lub ryżem.

Warzywne stir fry

Umyj warzywa i pokrój je na kawałki. Umyj przyprawy takie jak liście kolendry, kmin, kurkuma, imbir, czosnek i ajwain i miej je przygotowane. Wlej olej na patelnię i dodaj pokrojone warzywa. Smażyć je przez 2 do 3 minut. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj, a następnie pozwól im się gotować przez 5 do 7 minut. Dodaj sól, pieprz, kminek w proszku i ajwain i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

Ryż i fasola

Ugotuj średniej wielkości cebulę w odrobinie oleju i dodaj rozgnieciony czosnek, imbir, zielone chili, kurkumę i liście kolendry. Dodaj ugotowany i namoczony ryż i fasolę oraz sól i pieprz. Podgrzej na patelni.

Roti i ziemniaki

Ugotuj ziemniaki i zrób z nich puree. Weź dużą miskę i dodaj tłuczone ziemniaki, starty ser, sól i pieprz. Zrób z tego gładką i delikatną pastę. Nasmaruj roti i równomiernie rozprowadź na nim pastę. Ugotuj go na gorącej patelni. Podawaj z kilkoma piklami.