Kolacja to najważniejszy posiłek dnia i to właśnie on jest tym, który większość osób przygotowuje na co dzień. Czy chcesz ugotować pyszną i zdrową kolację dla swojej rodziny lub planujesz zorganizować przyjęcie obiadowe dla swoich przyjaciół, musiałeś słyszeć o niezdrowych kolacjach.

Obecnie większość ludzi chce mieć zdrowe przepisy na kolację, które nie sprawią, że poczują się wzdęci i pomogą im schudnąć.

Tak więc, jeśli szukasz niektórych zdrowych i pysznych przepisów na kolację, to tutaj jest lista 7 zdrowych i pysznych przepisów na kolację.

1. Makaron z kurczakiem z awokado

Składniki:

– 4 oz. pierś z kurczaka

– 1/4 filiżanki sosu pesto

– 1/2 filiżanki pokrojonego w kostkę awokado

– 1/4 filiżanki sera feta

– 1 ząbek czosnku

– 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii

– 1 filiżanka ugotowanego makaronu

Sposób przygotowania:

Umieść pierś z kurczaka w misce i posyp ją solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).

Przełóż pierś z kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną folią i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany w całości. Przełóż kurczaka na deskę do krojenia i rozdrobnij go.

W międzyczasie, wlać sos pesto do małego rondelka na średnim ogniu. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż się rozgrzeje, około 2 minut. Wymieszać z awokado.

Przenieść kurczaka na talerz i pokryć go mieszanką pesto i awokado. Posypać serem i bazylią. Podawać kurczaka z makaronem.

2. Grecka sałatka z soczewicy

Składniki:

– 1 filiżanka niegotowanej czerwonej soczewicy

– 1/2 filiżanki pokruszonego sera feta

– 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków

– 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

– 1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

– 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Doprowadź 3 szklanki wody do wrzenia w dużej, ciężkiej patelni. Dodaj soczewicę i gotuj przez 30 do 35 minut lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Odcedź soczewicę, zachowując płyn z gotowania. Ostudzić soczewicę do temperatury pokojowej.

Połącz soczewicę, ser, ogórki, pomidory, cebulę i pietruszkę w dużej misce. W małej misce ubić sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawić dressing solą i pieprzem i skropić nim mieszankę soczewicy. Wymieszać, aby pokryć warzywa i soczewicę. Podawać natychmiast.

3. Tofu stir fry

Składniki:

– 1 funt ekstra twardego tofu

– 1 łyżka oleju arachidowego

– 1 filiżanka groszku śnieżnego

– 1 filiżanka cienko pokrojonych grzybów

– 1 filiżanka kiełków fasoli

– 1 filiżanka poszatkowanej marchewki

– 1/4 szklanki posiekanej szalotki

– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

– 2 ząbki czosnku,